Chirurgie – cusăturile şi copcile vor deveni o amintire
Deşi suntem în secolul XXI închiderea plăgilor chirurgicale se realizează încă prin metode învechite, cum sunt copcile şi suturile.
Un biolog american care studiază proprietăţile gelurilor produse de unele specii de melci, susţine că în viitor chirurgii vor putea folosi aceste substanţe pentru a lipi şi vindeca mai rapid tăieturile.
Medicii folosesc deja metode pe bază de adezivi, dar utilizarea lor este foarte limitată, deoarece funcţionează doar la anumite tipuri de leziuni (tăieturi curate, nete, drepte, nu prea adânci), în schimb, gelurile secretate de melci promit rezultate mult mai bune.
Din punct de vedere fizico-chimic mucusul secretat de melci este o reţea de molecule de polimeri, cu proprietăţi ambigue – nici solid, nici lichid. În anumite condiţii, acest mucus este folosit de animal ca un lipici foarte eficient. Cercetătorii au aflat că moleculele de polimer sunt legate între ele cu ajutorul unor ioni metalici (calciu, zinc, cupru, fier) care consolidează gelul, în mod foarte rapid.
Un astfel de adeziv, de uz medical, ar putea fi extrem de util în chirurgie. El ar fi biocompatibil şi s-ar mişca odată cu ţesutul, fără a se desprinde, eliminând astfel nevoia de a se folosi fire de sutură şi copci metalice pentru închiderea plăgilor. Leziunile s-ar vindeca astfel mai bine, cu un risc mai mic de complicaţi şi cu cicatrice mai reduse.