Licopenul luptă împotriva cancerului de prostată
Un nou studiu în domeniu a scos la iveală faptul că licopenul, compusul ce dă tomatelor culoarea roşie caracteristică, este asociat unui risc redus de cancer la prostată. Oamenii de ştiinţă au identificat o serie de mecanisme prin care licopenul ajută la stimularea efectelor anti-cancer ale celulelor sănătoase din prostată.
Licopenul este un pigment sau carotenoid ce se găseşte în pasta şi sosul de roşii (şi în mai mică măsură în roşiile neprocesate).
În cel mai nou studiu, ce a fost realizat în Chicago, cercetătorii au folosit celule de prostată benigne obţinute de la subiecţi sănătoşi. Celulele au fost tratate timp de 48 de ore fie cu o soluţie ce conţine licopen, fie cu un placebo, ulterior cercetătorii analizând celulele pentru a identifica schimbările înregistrate în nivelul proteinelor. Concentraţia de licopen folosită de cercetători era comparabilă cu nivelul licopenului din sângele bărbaţilor care consumă aproximativ 30 de miligrame de licopen pe zi, echivalentul unei cutii de 200 de grame de sos de roşii.
Astfel, în comparaţie cu soluţia placebo, licopenul a avut mai multe efecte anti-cancer şi antioxidante asupra celulelor de prostată. Mai multe proteine celulare prezentau schimbări semnificative, iar alte studii au arătat că aceste schimbări sunt asociate suprimării tumorilor canceroase şi reducerii inflamaţiei şi a proliferării celulelor canceroase.
De asemenea, celulele tratate cu licopen prezentau un nivel mai ridicat al enzimelor ce protejează celulele de efectele toxice ale compuşilor cancerigeni. De asemenea, licopenul modifică căile celulare despre care cercetătorii ştiu că joacă un rol în apariţia cancerului de prostată.