Home  /  Boli   /  Anovulaţia cronică – cauze şi simptome

Anovulaţia cronică – cauze şi simptome

Ovulaţia este procesul de eliberare a unui ovul matur din foliculul grafian în ovarul femeii, care trece apoi în trompele ovariene şi în final în uter. Ovulaţia începe la pubertate şi încetează la menopauză şi are loc doar o singură dată într-o fază de ciclu chiar dacă se emit mai multe ovule. Perioada cea mai fertilă a femeii o reprezintă mijlocul ciclului menstrual, însă la unele femei apare şi mai devreme de această perioadă. În această perioadă femeia poate rămâne cel mai repede însărcinată şi de aceea, cunoaşterea acestei faze poate fi foarte folositoare pentru cele care işi planifică să rămână însărcinate.

Anovulaţia cronică este o condiţie ce afectează între 6 şi 15% din femei şi reprezintă circa 80% dintre problemele endocrine ginecologice. Este o dereglare a ciclului menstrual în care femeia nu reuşeşte să ovuleze spontan, dar poate ovula sub un tratament adecvat.

Cauze

Stresul la o femeie poate constitui în mod frecvent o cauză de anovulaţie cronică, nivelul estrogenilor şi a gonadotropinei fiind la limita inferioară a normalului. De asemeni, exerciţiul fizic exagerat, ca joggingul sau baletul şi dieta, au ca rezultat pierderea excesivă în greutate şi pot conduce la dezvoltarea anovulaţiei cronice în special la fetele cu istoric de ciclu menstrual neregulat.

Anovulaţia poate afecta orice femeie aflată la vârsta la care poate da naştere unui copil. Totuşi, există o serie de factori de risc ai anovulaţiei cronice, care pot mări şansele ca o femeie să fie afectată de această disfuncţie: sindromul ovarului polichistic, dereglări hormonale, obezitate sau pierdere semnificativă în greutate.

În general anovulaţia este rezultatul unor dereglări hormonale. Anumiţi hormoni, cum ar fi estrogenul şi progesteronul, duc la declanşarea ciclului reproductiv al corpului, incluzând ovulaţia şi menstruaţia. Fără valori normale ai acestor hormoni, ciclul reproductiv poate fi dezechilibrat, împiedicând ovarele să elibereze un ovul lunar.

Există o varietate de factori care pot contribui la un dezechilibru hormonal: alăptarea, variaţii ale greutăţii, stresul, calătoriile frecvente, dereglările alimentare ca anorexia şi bulimia.

Simptome

Simptomele anovulaţiei cronice pot fi deseori greu de recunoscut. Există însă semne care pot da un semnal de alarmă cu privire la calitatea ovulaţiei, cum ar fi: temperatura corporală anormală, mai puţine simptome ale sindromului premenstrual,  menstruaţii neregulate, amenoree (lipsa ciclului menstrual).

Există şi o formă extremă de anovulaţie cronică cu scădere în greutate. Aceasta este anorexia nervoasă, care se caracterizează prin apariţia la femeia tânără a amenoreei asociată cu pierdere masivă în greutate, aversiune faţă de alimente, vărsături auto provocate şi imagine corporală deformată.

În toate cazurile de mai sus este abasolut necesar consultarea unui medic specialist pentru a vă monitoriza şi pentru a vă ajuta să treceţi peste aceste probleme, mai ales în cazul iî care doriţi să aveţi un copilaş.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button