Home  /  Boli   /  Probleme cu tiroida – află cum se pot trata

Probleme cu tiroida – află cum se pot trata

Tiroida este o glandă endocrină, în formă de fluture, situată în zona cervicală anterioară, deci la nivelul gâtului, deasupra manubriului sternal, între cei doi muşchi sternocleidomastoidieni.
În secolul al XVII-lea a fost introdus termenul de tiroidă plecând de la faptul că ea a fost asociată cu un scut al gâtului (în limba greacă scutul este numit Thyreos), dar ulterior s-a dovedit că prin funcţionalitatea sa poate fi considerată un scut al normalităţii în organism.

Cele mai întâlnite dereglări sunt hipotiroidia şi hipertiroidia. Uneori glanda se măreşte din cauza hiperactivităţii(hipertiroidia) sau activităţii scăzute(hipotiroidia). Popular se numeşte guşă. Tiroida se poate mări şi în urma unei inflamaţii (boala Hashimoto).

În interiorul tiroidei se pot forma noduli. Procesul e uneori foarte rapid, alteori nodulii cresc gradat. Persoanele care au fost iradiate, pentru un tratament sau dintr-o greşeală, sunt în pericol să dezvolte noduli canceroşi. Medicul trebuie să examineze aceşti noduli pentru a descoperi natura lor.

Diagnostic

Atunci când tiroida prezintă modificări, medicul se interesează de cum era în trecut şi de alte boli pe care le-a avut pacientul. Fizic, medicul iţi va palpa gâtul spunându-ţi să ridici bărbia pentru a scoate în evidenţă tiroida. Dacă te roagă să înghţiţi o face fiindcă ajută la palpare. Analizele care ajută la depistarea bolii şi pe care doctorul ţi le poate propune sunt: examenul ecografic special pentru zona gâtului şi tiroida, analize de sânge pentru hormonii tiroidieni, Ionograma, biopsie( aspirarea unui fragment de tiroida printr-un ac), CT sau RMN.

Biopsia

În cazul în care se depistează un nodul la nivelul tiroidei este foarte probabil ca doctorul să-ţi recomande o biopsie pentru a depista dacă e sau nu canceros. Procedura nu e foarte dureroasă, nici periculoasă, deşi presupune introducerea unui ac prin care se aspira ţesut. Este un ac special, hipodermic, care produce puţină durere în timpul şi după intervenţie.

Tratamentul medicamentos

Majoritatea bolilor tiroidiene se tratează prin medicamente. Dacă glanda nu secretă hormoni suficienţi se administrează zilnic o tabletă care completează carenţa. Hipertiroidia raspunde mai prost la medicaţie decât hipotiroidia şi de multe ori se ajunge la operaţie.

Dacă nodulul este benign tratamentul hormonal ar trebui să-i micşoreze dimensiunile în trei-şase luni. Dacă acesta creşte în ciuda tratamentului, cei mai mulţi medici vor recomanda îndepărtarea chirurgicală. Dacă biopsia relevă celule canceroase singura soluţie rămâne extirparea chirurgicală.

Operaţia de tiroidă

Chirurgical se poate îndepărta un lob al tiroidei sau întreaga glandă. De obicei se extirpă lobul care conţine nodulul şi eventual istmul. În timpul operaţiei se examinează ţesutul celuilalt lob. Dacă e afectat se extirpă în decursul aceleiaşi operaţii. Majoritatea intervenţiilor necesită anestezie generală.

Un tub de drenaj rămâne ataşat în locul operaţiei pentru a elimina lichidul care se acumulează în rană, pentru câteva zile. Majoritatea celor operaţi de tiroida pleacă din spital în maxim trei zile. Complicaţiile sunt rare : sângerare, voce ingroşată, dificultăţi la înghiţire, scaderea calciului din sânge. Dacă s-a extirpat întreaga glandă, calciul din sânge scade foarte mult.

După operaţie se continuă tratamentul medicamentos pentru a înlocui hormonii tiroidieni. Unii pacienţi au nevoie de calciu suplimentar.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button