Toxiinfecţia alimentară – cauze şi simptome
Toxiinfecţia sau intoxicaţia alimentară este o boală acută de cauză toxică sau infecţioasă, aparută în urma consumului de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme sau toxinele lor.
Cazurile uşoare de toxiinfecţie alimentară durează doar câteva ore, cel mult o zi sau două. Alte tipuri, cum este botulismul sau alte forme de intoxicaţie chimică, sunt grave şi iţi pot pune în pericol viaţa dacă nu primeşti tratament medical.
Cauze
Cauza toxiinfecţiei alimentare este ingestia de alimente şi băuturi contaminate cu microorganisme patogene ca virusuri, bacterii, paraziţi.
Diareea călatorului, spre exemplu, este provocată de obicei de Escherichia Coli. Bacteriile pot contamina păsările de curte, ouale şi carnea, provocaând toxiinfecţia cu salmonele.
De asemenea alimentele conservate, mai ales produsele conservate în casă, pot adăposti o bacterie care nu are nevoie de oxigen pentru a se multiplica şi nu este distrusă prin fierbere. Aceasta provoacă botulismul, o toxiinfecţie alimentară rară, dar potenţial fatală. Sugarii pot face botulism mâncând miere, deoarece aparatul lor digestiv imatur, spre deosebire de cel adult, nu poate neutraliza bacteriile conţinute în mod natural în miere.
Alimentele marine crude, mai ales crustaceele contaminate, pot provoca toxiinfecţii alimentare viraleş iar anumite ciuperci, fructe de pădure şi alte plante sunt în mod natural otravitoare pentru om şi nu trebuie mâncate niciodată.
Şi mucegaiurile pot fi periculoase. Ele se pot forma pe fructele, legumele, cerealele şi seminţele impropriu stocate.
Întoxicaţia alimentară chimică poate fi provocată de pesticide sau prin păstrarea alimentelor în containere neigienice.
Simptome
În general semnele toxiinfecţiei alimentare sunt de natură gastro-intestinală: greaţă, diaree, durere de cap, febră cu frisoane, transpiraţii, ameţeli, lacrimarea ochilor, salivaţia excesivă, confuzie mentală, vărsături, durere abdominală, slabiciune generalizată.
Toate acestea diferă în funcţie de agentul patogen implicat: botulismul (paralizie nervoasă şi musculară, vedere dublă), toxoplasmoza (inflamaţia ganglionilor limfatici, dureri musculare),
listerioza (febră, dureri musculare, diaree, greaţa, confuzie, durere de cap, inţepenirea cefei) şi
salmoneloza (diaree severă).