Sforăitul poate să trădeze probleme de sănătate
Sforaitul apare atunci când fluxul de aer inspirat prin gură sau nas în plămâni este perturbat în timpul somnului. De obicei cauza este ingustarea sau blocarea căilor aeriene la nivelul nasului, gurii sau gâtului. Ca urmare, ţesuturile căilor aeriene vibrează şi se lovesc de partea posterioară a gâtului, determinând apariţia unui sunet care poate fi moale, catifelat, înalt, aspru sau răguşit. Este posibil ca persoanele care sforaie să nu fie conştiente de acest lucru.
Sforăitul precede adesea mai multe boli grave şi în cazul în care şi tu sforăi, un consult medical ţi-ar putea salva viaţa. Iată câteva dintre riscurile asociate cu sforăitul, conform opiniei unor cercetători.
Cel mai important lucru pe care trebuie să îl înţelegi este faptul că sforăitul nu este normal şi are cauze specifice. Există o mulţime de cauze, inclusiv un maxilar slab, congestia, grăsimea excesivă în zona gâtului sau slăbiciune generală a muşchilor gâtului.
Printre cele mai comune şi mai periculoase cauze ale sforăitului este apneea obstructivă. Acesta reprezintă cel mai frecvent tip de apnee de somn şi apare mai ales la bărbaţii de vârstă mijlocie. Este o problemă destul de gravă care poate provoaca oprirea respiraţiei timp de câteva secunde, iar în cazul în care nu este tratată poate cauza probleme majore de sănătate.