Carnea de peşte reduce riscul apariţiei bolii Alzheimer
Dintre toate tipurile de carne, cea de peşte este cea mai indicată pentru a fi consumată zilnic. Pentru o funcţionare cât mai perfectă, corpul uman are nevoie de omega 3. Acizii graşi omega 3 se găsesc şi în carnea de peşte, crustacee sau moluşte.
Oamenii de ştiinţă spun despre omega 3 că are funcţii multiple pe parcursul întregii noastre vieţi. Astfel în timpul sarcinii, acizii graşi esenţiali sunt indispensabili structurii celulelor nervoase ale bebeluşului şi favorizează, ca atare, dezvoltarea lui intelectuală. Mai târziu, la vârsta adultă, ei permit evitarea fazelor depresive.
Mai multe studii recente le acordă un rol important în încetinirea declinului cognitiv. Astfel, comparate cu persoanele care mănâncă peste mai puţin de o dată pe lună, cele care consumă mai mult de două ori pe săptămână somon şi alte feluri de peşte gras prezintă riscuri diminuate cu 30 % în cazul demenţei şi cu 40 % în cazul maladiei Alzheimer.
Pentru fosfor, este bine deci să mâncăm peşte în mod regulat, însă condiţia este sa îl alegem bogat în omega 3, cât mai puţin contaminat cu mercur când el este sălbatic, sau provenind din crescătorii de calitate.
Spre exemplu, nutriţioniştii sunt de părere că sardina, macroul, heringul, somonul, morunul, pastravul sunt câteva valori sigure de integrat în meniul săptămânal, totul preparat crud sau fiert foarte uşor, pentru a-i păstra calităţile.