Ce trebuie să facem pentru a avea o naştere cât mai uşoară
Cred că suntem în asentimentul tuturor, mămici sau tătici, că naşterea, ca şi sarcina, este un miracol: pe lume apare o nouă fiinţă, transformă o femeie în mamă şi un bărbat în tată, implineşte visul unui cuplu transformându-l în familie şi, nu în ultima instanţă, aduce cea mai de neuitat experienţă din viaţa unei femei.
Importanţa mediului în care vei naşte
Pentru o naştere uşoară ai nevoie de un mediu potrivit cerinţelor şi dorinţelor tale. Vizitează încă din timpul sarcinii atât spitalele private cât şi pe cele de stat. Află care este politica fiecărui spital privind naşterea, suportul medical,alăptarea bebelusului; vizitează camera unde au loc naşterile, băile, camerele. Asigură-te ca acel loc pe care îl alegi ţi-a câştigat încrederea şi că este cea mai bună alegere pentru a naşte. Verifică dacă sunt permise diferite poziţii în timpul naşterii, dacă există o moaşă care va avea grijă de tine pe toată perioada travaliului şi dacă personalul medical este specializat în cazul în care apar complicaţii.
Echipa medicală trebuie să prezinte incredere
Increderea în medicul tău dar şi în echipa medicală te ajută să treci cu mai multă relaxarea prin perioada de travaliu dar şi să ai o naştere aşa cum îţi doreşti. Uneori, medicul poate lua decizii care te vor surprinde sau vor fi contrare cu aşteptările tale. Dacă eşti însă tratată cu respect, ţi se explică motivele pentru care s-au luat deciziile respective şi ai încredere în doctorul tău, vei trece cu bine peste momentele de intensitate maximă.
Documentează-te despre naştere
Pregăteşte-te pentru travaliu şi naştere căutând răspunsuri la toate întrebările tale dar citind şi informaţii utile despre transformările ce au loc în organismul tău şi cum are loc naşterea. Vei întelege mai uşor cum poţi acţiona tu pentru a a-ţi ajuta organismul, cum să respiri, ce înseamnă contracţiile şi ce trebuie să faci, ce înseamnă fiecare procedură medicală (de ex. epidurală). Dacă ai nelămuriri poţi discuta încă din timpul sarcinii cu medicul tău sau poţi opta pentru cursuri pregătitoare (de ex cursuri Lamaze).
Respiră corect
Respiraţia te ajută enorm în timpul travaliului şi naşterii. Te ajută nu doar la relaxare şi scăderea senzaţiei de durere, dar şi pentru a împinge eficient copilul atunci când este aproape de momentul naşterii. Respiră rar şi profund în timpul contracţiilor, eliminând tensiunea cu fiecare expirare. Exersează şi respiraţia rapidă, inhalând şi expirând repede, la interval de 2-3 secunde. Partenerul te poate ajuta să păstrezi ritmul.
Exprimă-ţi temerile
Dacă eşti îngrijorată dintr-un anumit motiv, dacă ai temeri privind o anumită procedură medicală sau anumite medicamente, discută cu medicul, partenerul de viaţă sau moaşa. Răspunsul te va calma şi vei scăpa de starea de tensiune sau anxietate. Fie că e vorba de un anumit gest al medicului, o procedură de care nu ai auzit sau o senzaţie nouă, comunică tot timpul cu echipa medicală sau persoana care te sprijină la naştere.
Apelează la stimuli vizuali
Dacă te concentrezi pe imagini care te fac fericită va fi mai uşor să treci prin perioada travaliului şi să faci faţă durerii. Vorbeşte cu partenerul, priveşte-l, imaginează-ţi momentele care vor urma când vei ţine bebeluşul în braţe pentru prima oară. Cu cât ai o stare de relaxare mai bună, cu atât naşterea va avea loc intr-un mod mai puţin traumatizant.
Apa este foarte importantă
O baie călduţă te va ajuta să te relaxezi, va reduce senzaţia de durere şi poate grăbi travaliul în mod natural. Compresele cu apă pe abdomen, frunte sau piept au acelaşi rol de a te calma şi de a te ajuta să faci faţă durerii. Nasterea in apa este cea mai putin dureroasa metoda.
Mişcarea uşoară este benefică
Deşi în cele mai multe situaţii medicii îţi spun să stai în pat pentru a te putea monitoriza, în momentele de pauză indicat este să te mişti. Plimbă-te prin cameră, înclină-te, urcă trepte şi coboară; dacă te simţi mai bine în genunchi, balansând abdomenul în faţă şi spate, atunci repetă aceste mişcări.
Masajul te relaxează
Masajul ajută la relaxare, la detensionarea muşchilor şi la reducerea durerilor din timpul travaliului. Solicită ajutorul partenerului sau moaşei sau eventual al unui specialist, dacă spitalul sau clinica respectivă pune la dispoziţie astfel de servicii.