Sindromul oboselii cronice depistat prin tehnicile imagistice
Sindromul oboselii cronice, numit şi encefalomielită mialgică, este o problemă determinată de o satare de oboseală persistentă şi inexplicabilă. Mai ciudat este faptul că această stare poate să dureze o perioada foarte lunga de timp, de la câteva luni la caţiva ani, chiar dacă persoana în cauză este în repaus.
Cu ajutorul tehnicilor imagistice cercetătorii au descoperit că persoanele care suferă de sindromul oboselii cronice prezintă anomalii cerebrale, mai exact o maladie neurologică care se manifestă adeseori brusc, ceea ce duce la o deteriorare rapidă a sănătăţii.
Cercetatorii au utilizat trei tehnici diferite de imagistică prin rezonanţă nucleară, pentru a obţine o analiză care să permită măsurarea dimensiunilor diferitelor zone ale creierului, pentru a observa substanţa albă a creierului, compusă din fibrele nervoase care transportă mesaje între neuroni, şi pentru a măsura fluxul sangvin cerebral. După ce datele au fost interpretate s-a ajuns la concluzia că persoanele care sufera de sindromul oboselii cronice au un volum de substanţă albă mai redus, dar şi o răspândire anormală de molecule de apă într-o regiune a substanţei albe din emisfera cerebrală dreaptă. Pe langă acestea, au fost descoperite şi anomalii în cele două regiuni ale creierului care conectează lobul frontal cu lobul temporal. Cu cât anomaliile din aceste două regiuni ale creierului sunt mai mari, cu atât simptomele sunt mai severe. Potrivit celor care au efectuat studiile rezultatele ar indica posibilitatea descoperirii unui biomarker al sindromului oboselii cronice care ar putea ajuta la diagnosticarea maladiei.
Tehnicile de imagistică computerizată sunt promiţătoare. Cercetatorii precizând că au avut o rată de identificare corectă a bolii de 80%, ceea ce dă speranţa persoanelor diagnosticate cu simdromul oboselii cronice. De asemenea, tehnicile de imagistică pot ajuta la identificarea mecanismului cerebral prin care maladia afectează sistemul nervos central.
Poate exista şi o cauză de natură virală, pentru că o infecţie este adeseori identificată ca factor de declanşare a bolii, alături de o problemă de imunitate. Simptomele nu se limitează la oboseală, ci sunt reprezentate şi de dureri articulare şi musculare, migrene, inflamarea ganglionilor limfatici, probleme gastro-intestinale şi tensiune arterială anormală.