Simptomele cancerului de esofag
Din nefericire, cele mai multe tipuri de cancer esofagian nu determinǎ simptome pȃnǎ cȃnd boala nu a ajuns ȋntr-un stadiu avansat, atunci când aceasta este mai greu de tratat.
Cele mai frecvente simptome ale cancerului esofagian sunt problemele de înghițire, iar pacientul rǎmȃne cu sentimentul cǎ produsul alimentar este blocat ȋn gȃt sau piept. Termenul medical pentru acest fenomen este disfagie. Problema tinde sǎ se agraveze ȋn timp pȃna cȃnd deschiderea din interiorul esofagului se ȋngusteazǎ. Disfagia este de obicei un simptom tardiv cauzat de un cancer mare. Pacinții cu aceastǎ problemǎ pot evita pâinea și carnea, sau alimetele care trec mai greu prin esofag. Cu toate acestea, problema se agraveazǎ pȃnǎ cȃnd pacientul nu mai poate consuma alimente solide și este necesarǎ trecerea la o dietă cu lichide.
Dureri în piept. Unii oameni descriu durerea drept o senzația de presiune sau de arsură. Aceste simptome sunt cel mai adesea cauzate de alte probleme cum ar fi arsurile la stomac. Cu toate acestea durerea poate apărea la câteva secunde după înghițire, cȃnd alimentele sau lichidele ajung ȋn zona tumorii și ȋntȃmpinǎ dificultǎți ȋn a trece spre stomanc.
Aproximativ jumătate dintre pacienții cu cancer esofagian scad ȋn greutate. Acest lucru se întâmplă din cauza problemelor de ȋnghițire iar alți factori ar putea fi: un apetit scăzut și o creștere a metabolismului.
Alte simptome posibile la pacienții care suferǎ de cancer de esofag:
– Răgușeală
– Tusea cronicǎ
– Sughiț
– Pneumonie
– Dureri osoase
Sângerarea esofagului – Acest sânge trece prin tractul digestiv și poate fi eliminat din organism prin intermediul scaunelor. Pacientul poate observa cǎ scaunele au cǎpǎtat o culoare neagră.
Ȋn timp, această pierdere de sȃnge poate duce la anemii, respectiv un nivel scăzut de globule roșii, iar persoana poate sǎ se simtǎ obositǎ fǎrǎ aparent niciun motiv.
Etapele cancerului de esofag
Daca medicul bǎnuiește cǎ poate fi vorba de cancerul esofagian este diagnosticat, diferite teste vor fi efectuate pentru a determina stadiul cancerului, sau dacǎ acesta s-a extins de la colon și ȋn alte pǎrți ale corpului.
Stadiul I – cancerul este detectat doar în straturile superioare ale celulelor mucoasei esofagului.
Stadiul II – cancerul implicǎ straturile profunde ale mucoasei esofagului sau s-a extins la ganglionii limfatici din apropiere. Cu toate acestea, cancerul nu s-a extins la alte părți ale corpului.
Stadiul III – cancerul s-a rǎspȃndit la nivelul peretelui esofagului sau în țesuturi sau ganglionii limfatici din apropierea esofagului.
Stagiul IV – cancerul s-a rǎspȃndit și ȋn alte pǎrți ale corpului.