Alăptarea reduce riscul de cancer ovarian
Se cunosc foarte bine beneficiile alăptării asupra bebeluşului, dar acestea există şi în cazul mamei. Unul din marile beneficii este că reduce considerabil riscul de cancer ovarian cu cât femeia are mai mulţi copii şi îi hrăneşte la sân.
În Statele Unite ale Americii, de exemplu, acest tip de cancer este foarte răspândit în rândul femeilor, fiind şi a cincea cauză a mortalităţii. Problema principală este că acest tip de cancer este rareori depistat în stadiile incipiente, când şansele de supravieţuire sunt mult mai mari. Simptomele, respectiv durerea abdominală, senzaţia de saturaţie apărută imediat şi vizitele frecvente la toaletă sunt intalnite în cazul multor afecţiuni.
Specialiştii din Australia au realizat un studiu care a presupus examinarea şi chestionarea a 493 de femei diagnosticate cu cancer ovarian şi apoi a altor 472 de voluntare internate pentru diverse probleme, fără legatură cu această boală. Vârsta medie a acestora a fost de 59 de ani.
În urma analizării şi studierii datelor de către specialişti, s-a ajuns la concluzia că femeile care alaptaseră mai mult de 13 luni aveau o protecţie de 63% în faţa bolii, comparativ cu cele care işi hraniseră copilul la sân pentru mai puţin de 7 luni. Protecţia femeii în faţa bolii s-a dovedit a fi mai mare direct proporţional cu perioada de timp în care alăptase.
Astfel, o femeie care a avut trei copii şi care ii hrănise la sân, în total 31 de luni, a ajuns să fie protejată de cancerul ovarian în proporţie de 91%, comparativ cu o alta, care a alaptat numai 10 luni.
Rezultatele au fost cu adevărat surprinzătoare şi dătătoare de speranţa în acelaşi timp, deoarece multe femei ignorau sau nu dădeau destulă importanţă acestui aspect. Pe langă faptul că alăptatul este important pentru copil, acesta este la fel de important şi pentru mamă.
Concluzia este că alăptatul previne acest tip de cancer deoarece întarzie ovulaţia. Cu cât mai multe ovulaţii au loc, cu atât riscul de mutaţii ale celulelor creşte, mărind riscul instalării bolii.