Home  /  Boli   /  Ce poţi face dacă ai probleme de auz

Ce poţi face dacă ai probleme de auz

Dupa o varsta inaintata, oamenii sunt predispusi problemelor de auz, numai ca, din nefericire, exista cazuri cand aceste probleme pot aparea mult mai devreme, cauzele fiind cu totul altele.

Problemele de auz pot duce la surditate, respectiv la pierderea contactului cu emisia tuturor sunetelor din jurul nostru, care in mod normal, sunt receptate ca atare. Si totusi, de mentionat este tocmai faptul ca, prin definitiile de specialitate, intelegem ca surditatea este „scaderea usoara sau grava a acuitatii auditive”, ceea ce poate duce, la un moment dat, daca problemele de auz nu sunt tratate corespunzator, la pierderea completa a auzului. Situatia este pe cat de grava, pe atat de neglijata de unii oameni, acestia apeland chiar la folosirea unor remedii care, pana la urma, le inrautateste starea. Surditatile pot fi, dupa caz, bineinteles, unilaterale sau bilaterale, usoare sau medii (desi aici ar intra si cele grave), tranzitorii sau definitive. Desigur, dupa cum ne si putem da seama, sunt situatii extreme, de fapt, stadii extreme ale problemelor de auz. Ceea ce trebuie sa mai stim este ca, de pilda, atunci cand ne referim la surditatea de transmisie, ce se traduce prin faptul ca sunetele emise in mediul exterior nu mai ajung in „osul urechii mijlocii”, cum, de regula, ar fi trebuit, nu putem vorbi de o surditate definitiva, mai ales daca inca nu s-a cerut ajutorul medicului.

De fapt, imediat ce observam existenta unor probleme de auz, trebuie sa apelam de indata la ajutorul unui medic, intrucat starea se poate inrautati. Si, pe de alta parte, surditatea de receptie se refera la incapacitatea nervului auditiv de a mai transmite informatia pe care o poarta de obicei spre creier. Ba mai mult decat atat, cum spuneam, acest gen de probleme sunt neglijate de oameni, medicii observand un soi de nepasare manifestat in mediul rural, acolo unde oamenii nu incearca sa-si solutioneze problemele medicale. E drept ca, in acest caz, depinde foarte mult si de educatia primita. Chiar si asa, trebuie sa tinem seama de fiecare semn al unor eventuale probleme de auz si sa cerem ajutorul unui medic. Si inainte sa va spunem ce anume va face bine si ce nu, din remediile naturiste ori din obiceiurile noastre, vom incerca sa exemplificam cateva din cauzele care pot duce la surditate. Aici, putem vorbi despre infectii, in cazul otitei medii acute sau despre traumatismele acustice. Prima cauza intra in randul celor care tin de surditatea de transmisie, pe cand cea de-a doua intra in randul celor care apartin surditatii de receptie (senzoriala). De pilda, in ceea ce priveste surditatea de receptie senzoriala, cauzele sunt legate de batranete, in alte cazuri insa, si de infectiile virale.

Totodata, medicii ne avertizeaza ca ar trebui sa fim foarte atenti si-n privinta administrarii unor medicamente nepotrivite, cu atat mai mult cu cat acestea sunt folosite frecvent. O alta cauza a surditatii de transmisie poate fi si otoscleroza sau atat de frecvent intalnitul dop de ceara. Medicii ne recomanda sa avem si o igiena corespunzatoare.

Cum spuneam, dopul de ceara este o cauza a surditatii de transmisie si, contrar celor crezute, nu are nicio legatura cu lipsa igienei. Medicii nu ne recomanda sa apelam la remediile naturiste in niciun chip. Exista riscul ca natura problemelor sa fie cu totul alta, iar situatia sa se inrautateasca semnificativ, asa ca cea mai buna decizie pe care o putem lua impotriva problemelor de auz este sa cerem ajutorul unui medic.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button