Recomandări privind prevenirea cancerului de col uterin
Femeile trebuie să merga regulat la ginecolog, pentru a putea depista din timp atunci când este o problemă pe colul uterin. Cancerul de col uterin ucide anual mii de femei, tocmai din cauza faptului că este descoperit în ultimile faze ale sale. Mai jos vă vom prezenta simptomele acestui tip de cancer şi analizele care ar trebui să se faca regulat pentru a şti că totul este bine.
Cancerul de col uterin şi testul Papanicolau
De cele mai multe ori multe femei descoperă că au cancer de col uterin în urma rezultatelor testului Papanicolau. Frecvenţa acestui test depinde de anumiţi factori, ţinându-se cont de vârsta şi istoricul familiei.
Testul propriu zis reprezintă o analiză a celulelor din interiorul uterului și colului uterin prin care se caută orice fel de modificare în celule precanceroase sau canceroase. Este recomandat ca femeile tinere să facă des acest test, pentru a preveni şi detecta din timp această boala urâtă.
Testul Papanicolau ar trebui făcut pentru prima oara începând cu vârsta de 21 de ani şi se repetă o dată la doi ani. În cazul femeilor de peste 30 de ani, acestea pot repeta testul odată la trei ani, la fel şi cele la care testul a ieşit negativ de trei ori la rând.
În cazul femeilor care schimbă des partenerii sexuali, ar trebui să repete testul Papanicolau la fiecare doi ani. La fel trebuie să se întâmple şi în cazul în care partenerii lor au avut sau au mai multe partenere.
În ceea pe priveşte femeile cu vârste mai înaintate, testul Papanicolau ar trebui combinat cu un test HPV, deoarece majoritatea cazurilor de cancer cervical sunt cauzate de una dintre tulpinile rele ale virusului papiloma.