Semnele care prevestesc probleme ale tiroidei
Dereglările endocrine sunt atât de diverse şi de complexe, încât sunt cuprinse în zeci de volume de specialitate. O să vă prezentăm semnele cele mai frecvente care ar trebui să vă pună un semn de întrebare. Totuşi, pentru a obţine un dignostic corect trebuie să vă îndreptaţi spre medicul endocrinolog. Multe din simtomele prezentate mai jos nu sunt însoţite de durere şi sunt mai adesea ignorate. Aceste afecţiuni ale tiroidei afectează o femeie din opt în România.
Atunci când tiroida este sănătoasă şi secretă hormonii în mod corect şi echilibrat, şi noi suntem sănătoşi, imunitatea este puternică, libidoul normal, ciclul menstrual regulat, iar psihicul este puternic. Atunci când hormonii nu sunt în cantitate potrivită, apar problemele – care de multe ori sunt ignorate.
Creşterea rapidă în greutate
Atunci când vă îngraşaţi fără un motiv intemeiat, deşi aveţi acelaşi regim alimentar şi nu faceţi mişcare mai puţină ca de obicei, este bine să vă îndreptaţi către un medic endocrinolog, pentru a afla şi trata cauza. Această recomandare apare atât în cazul copiilor, cât şi al adulţilor.
Scăderea bruscă în greutate
După cum vorbeam mai sus, şi scăderea bruscă în greutate poate avea aceleaşi cauze cu creşterea bruscă în greutate. Nu trebui să vă bucuraţi că aţi slăbit atât de rapid, ci mai degrabă deplasaţi-vă la medic pentru a verifica hormonii tiroidieni dar şi nivelul cortizonului. Tiroida este responsabilă în general şi de tot felul de simptome psihiatrice. Acestea apar de obicei când afecţiunea tiroidiană e avansată, deci prezentaţi-vă de urgenţă la medic. De altfel şi dacă ajungeţi la medicul psihiatru, veţi primi drept recomandare iniţială dozarea hormonilor tiroidieni.
Ciclul menstrual neregulat
Dacă menstruaţia nu apare la intervale regulate, este bine să mergeţi la ginecolog în prima fază, iar dacă problemele nu se rezolvă, este foarte posibil să fie o cauză endocrinologică. În mod normal, dacă menstruaţia se instalează înainte de 10 ani sau după 14 ani, este de asemenea nevoie de o vizită la medic. La fel este şi în cazul în care menstruaţia dispare mai devreme de 40 de ani sau mai târziu de 52 de ani.
Secreţia sânilor în afara sarcinii şi alăptării
Daca se întâmplă să aveţi secreţii în afara sarcinii, atunci este obligatoriu să consultaţi un medic endocrinolog care să vă verifice atât sânul cât şi o glandă situată în creier, posibil răspunzătoare de aceste situaţii.
Căderea excesivă a părului
Căderea parului în cele mai multe cazuri poate avea cauze fiziologice, determinate de stres, sport intens sau schimbarea dietei. Însă problema poate fi de natură endocrinologică, cauzând disfuncţii la nivelul glandelor suprarenale.
Pielea este un alt indiciu care trebuie să te pună în gardă. Astfel, dacă aceasta devine mai aspră, se îngroaşă, este mată, uscată şi rece, e posibilă o hipotiroidie. Dacă pielea devine umedă, subţire, moale, fină la atingere, caldă – e posibilă hipertiroidia.