Home  /  Boli   /  Filmele online şi social media pot cauza tulburări de stres post-traumatic

Filmele online şi social media pot cauza tulburări de stres post-traumatic

Noi studii privind utilizatorii de social-media arată că aceştia prezintă un risc ridicat de a suferi de tulburări de stres post-traumatic din cauza vizualizării de conţinut explicit cu caracter violent pe site-uri de ştiri şi pe reţele de socializare sau youtube.

Psihologii avertizează că unu din patru tineri pot simţi astfel de efecte după vizualizarea unui astfel de conţinut. Între efectele de durată se numără flashback-uri, stări de anxietate şi insomnii sau coşmaruri.

Astfel, cele mai noi studii arată că sindromul de stres post-traumatic nu se mai limitează la lucrătorii din departamentele de sănătate publică ci poate afecta publicul larg doar prin simpla vizualizare a unor filme pe calculatorul de acasă.

Psihologii avertizează că utilizatorii de social-media pot prezenta simptome de stres post-traumatic din cauza vizualizării ştirilor care prezintă violenţe în şcoală, pe stradă sau situaţii de război.

Înainte se credea că acest sindrom poate afecta doar pe cei care au trăit experienţe neplăcute sau au fost victime ale violenţei, însă lucrurile nu mai stau chiar aşa. Expunerea din planul doi, al social-media, poate fi dăunătoare pentru creierul nepregătit, mai ales pentru că publicul larg are un acces mărit la secvenţe video needitate, publicate direct de pe telefonul victimelor sau martorilor unor evenimente violente.

În cadrul unui studiu realizat în Marea Britanie au fost testate efectele pe care le are expunerea creierului uman la secvenţe video care conţin violenţă explicită. Un eşantion de 189 de persoane, bărbaţi şi femei, cu media de vârstă de 37 de ani, au completat teste clinice care include teste de personalitate, chestionare privind diverse ştiri cu caracter violent şi teste privind reacţia acestora la secvenţe video din social media şi de pe youtube. Printre acestea au fost incluse şi filmări de la atacul asupra turnurilor gemene din 9/11, inclusiv imagini cu oameni disperaţi care au sărit pe geam pentru a scăpa de flăcări sau filmări privind diverse atentate teroriste sinucigaşe.

Conform analizei rezultatelor testelor, 22% din cei chestionaţi au fost serios afectaţi de aceste filmări prezentate prin intermediul social-media.

Efectele au fost asemănătoare pacienţilor care prezintă tulburări de stres post-traumatic, deşi niciunul dintre ei nu au suferit traume înainte de teste, nu au fost implicaţi direct în traumele victimelor, ci doar au urmărit secvenţele video prezentate în cadrul testului.

Cei care au vizualizat mai multe astfel de evenimente şi într-un timp mai scurt au fost cei mai afectaţi.

Cercetătorii de la British Psychology Society din Liverpool s-au declarat profund îngrijoraţi de rezultatele acestui studiu, mai ales că un sfert din cei intervievaţi au prezentat simptome de stres post-traumatic.

Pasionaţii de social media trebuie avertizaţi cu privire la riscurile la care se expun dacă vizualizează conţinut needitat cu caracter violent. Aceste tipuri de filmuleţe se pot vizualiza prin simpla utilizare a reţelelor de socializare, unde astfel de conţinut este frecvent share-uit şi apare în newsfeed-ul utilizatorilor.

Deoarece nu este posibilă cenzura reţelelor de socializare sau a youtube-ului, oamenii trebuie să fie conştienţi de eventualele efecte pe care le pot avea ştirile cu caracter violent. Astfel, celor emotivi, cu risc crescut de tulburări post traumatic, li se recomandă evitarea unui astfel de  conţinut video şi, pe cât posibil, limitarea prezenţei în social-media. Primul pas însă este conştientizarea riscului pentru publicul larg.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button